Włosi wiedzą, jak jeść. Być może właśnie dlatego, że używane przez nich kompozycje są rześkie, aromatyczne oraz dobre dla każdego. Schematyczna kuchnia włoska podąża śródziemnomorskim wzorem pożywienia – koncentruje się na prostych, oczywistych, składnikach, co czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni na globie. Badania wskazują, że korzyści przepływające ze wzoru diety śródziemnomorskiej są w stanie obejmować poprawę utraty wagi, poprawniejszą kontrolę poziomu cukru we krwi oraz obniżenie ryzyka depresji. Włoskie pożywienie jest także wyśmienite oraz oznacza wypełnianie spiżarni potrawami, które nie wyłącznie smakują niesamowicie, jakkolwiek także są całe napakowane atrybutami pobudzającymi zdrowie.

kuchnia włoska Kraków

Spójrz na kilka poniższych elementów, jakie stanowią istotę kuchni włoskiej, napełnij kieliszek wina oraz gotuj!

Olej z oliwek
Jest to praktycznie niebezużyteczne wykończenie każdej włoskiej potrawy. Każde 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, jakie spożywa się podczas realizowania diety w stylu śródziemnomorskim, niebezpieczeństwo wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej pomniejsza się o 10 procent. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest dostatnia w mononienasycone kwasy tłuszczowe, jak również witaminę E oraz inne zdrowe związki, które pomniejszają stan zapalny.

Restaurants in Main Market

   

Pomidory z puszki
Ożywcze pomidory są wspaniałe, niemniej jednak te z puszki mogą spowodować, że posiłek będzie przygotowany migiem – co jest bardzo ważne. Pomidory pomagają chronić nas przed poniektórymi nowotworami, schorzeniami serca oraz osteoporozą i mogą funkcjonować jako silne przeciwzapalne związki.

Czosnek
Czosnek ma na swoim koncie długą historię wyeksploatowania z racji posiadanych właściwości leczniczych. Po pierwsze, obejmuje związek o nazwie allicyna, jaki przyczynia się do odprężenia naczyń krwionośnych (to właśnie dzięki czemu krew może przepływać bez ograniczeń), powoduje powstawanie naczyń krwionośnych oraz zapobiega kurczeniu się płytek krwi. Związki czosnku niosą ze sobą jeszcze więcej korzyści: mogą zatrzymać wzrost komórek nowotworowych w celu asekuracji przed rakiem oraz obniżyć poziom glukozy we krwi w celu obniżenia ryzyka cukrzycy.