Wyjątkowa kuchnia włoska
Masz ochotę smacznie zjeść? Wśród wielu alternatyw, jakie oferuje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje kuchnia włoska. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że włoska kuchnia to mnogość smaków, połączeń oraz spora dawka składników odżywczych.
Tradycyjne włoskie przyprawy
Polakom włoska kuchnia, łączy się prawie zawsze z makaronem i pizzą oraz czasem z owocami morza. Tymczasem włoska kuchnia to również takie przysmaki jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Podstawowe włoskie posiłki
Pasty to podstawa kuchni włoskiej. Włosi gotują pasty w dziesiątkach rodzajów. Praktycznie niełatwo wymyśleć produkty których nie da się dodać do makaronu. czytaj Owoce morza, dodatki mięsne i rożnorodne warzywa, sprawiają, że pasty można jeść każdego dnia.
Kolejnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Dobra pizza włoska to niezbyt grube ciasto oraz mała ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to margharita z serem. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.
Włoskie potrawy to coś więcej niż jedynie pizza i pasta. To też canelloni, focaccia, minestrone oraz liczne desery – np. granita czy panettone. Odwiedzając restaurację włoską nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- gorgonzoli, mozarelli i pecorino.
Zobacz film