Autentyczna włoska restauracja – jakie powinna mieć cechy
Włoskie restauracje to w kraju najczęsciej spotykany rodzaj gastronomii. Kochamy włoskie jedzenie gdyż jest smaczne, pożywne i ładnie wygląda na talerzu. Z całą pewnością najczęściej wybieramy takie dania jak pasty. Mocniej wrażliwi degustują równie pyszne dania takie jak canelloni, gnocchi czy włoskie zupy minestrone.
Rozglądając się za dobrą włoską restauracją należy zwrócić uwagę na kilka elementów: czy trattoria korzysta z włoskich produktów, czy w menu znajdują się też mniej typowe włoskie dania, czy karta win, oferuje klasyczne włoskie trunki. Włoska kuchnia to duża wielość smaków i jedzenie z wielu zakątków kraju. W mistrzowskiej restauracji znajdziemy prawdziwy smak Włoch.
Włoska kuchnia nie jest skomplikowana, ale to nie oznacza, że że nie jest pyszna Z czystym sumieniem można stwierdzić, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni europejskich .
Aromatyczne wino z Włoch
Żadna szanująca się restauracja włoska, która aspiruje do tytułu bycia eleganckim miejscem na kulinarnej mapie regionu, nie powinna zapominać wina. Kolacja we włoskim stylu koniecznie powinien obejmować również trunek. Odrobina czerwonego wina to przy włoskim posiłku kanon. Co zjeśc w Krakowie Klasyczne włoskie wina to przede wszystkim toskańskie vin santo, lombardyjskie oltrepo pavese a także monti z Sardynii. Restauracja włoska – o ile naprawdę chce być postrzegana jako klasycznie włoska, musi posiadać bogatą kartę win.
Klasyczna włoska restauracja
Mając ochotę poznać wyjątkowość włoskiego gotowania bez cienia wątpliwości warto wybrać się do restauracji, która potrafi podać nie jedynie placek pizzowy i makarony.
Zobacz film